Macro fotografie


vlinder

Wat is macrofotografie

Macrofotografie is het fotograferen op korte tot zeer korte afstand van onderdelen van mensen, dieren, planten of voorwerpen, met de bedoeling ze zo groot mogelijk af te beelden, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog moeilijk of niet waarneembaar zijn.

Volgens de officiŽle definitie spreek je pas van macrofotografie als je iets op ware grootte (verhouding 1:1) of groter fotografeert. Fotografeer je het kleiner, dan spreken we van een close-up. Meestal worden beide vormen gevangen in de term macrofotografie,

Hulpmiddelen

Voorzetlens

voorzetlens

De eenvoudigste en wellicht ook de goedkoopste methode is een positieve voorzetlens op je objectief te schroeven, vergelijkbaar met een filter. De werking is te vergelijken met die van een vergrootglas dat je op enige afstand voor je lens houdt

Voordelen zijn goedkoop en snel in gebruik. Nadeel is dat de kwaliteit nadelig wordt beÔnvloed, er onscherpte aan de randen kan ontstaan en dat de lens enkel op 1 lensdiameter past.

Tussenringen en balg

tussenring      balg

De tussenringen of balg worden tussen het objectief en camerabody geplaatst en zorgen op die manier dat de beeldafstand wordt vergroot. Tussenring en balg bevatten geen lenzen. Tussenringen worden vaak in setjes van drie geleverd 12, 20 en 36 mm dik.

Voordeel is dat de kwaliteit niet nadelig wordt beÔnvloed, zoals bij een voorzetlens, en dat men manueel de vergrotingsfactor kan instellen. Nadeel is dat het alleen te gebruiken is op een camera met verwisselbare objectieven.

Omkeerlens

      omkeerlens

Een objectief wordt door middel van een omkeerring achterstevoren op een camerabody of tussenring/balg gezet.

Voordeel is de goede kwaliteit. Nadeel is dat alleen een camera met verwisselbare objectieven kan worden gebruikt en dat automatische functies zoals scherpstellen en lichtmeting niet meer werken. Voor de EOS van Canon wordt er door Novoflex een adapter gemaakt die de lichtmeting wel in stand houdt.

macrolens

      macrolens

Een macro-objectief is een speciale, voor macrofotografie ontwikkelde lens. De gebruiker kan zonder hulpmiddelen, gemakkelijk macrofoto's maken. Het is mogelijk bij langere brandpuntsafstanden, meer afstand te nemen tot het te fotograferen voorwerp.

Het voordeel is gemakkelijk werken, dat lichtmeting en het scherpstellen van de camera gewoon blijven werken. Ook tussenringen zijn te gebruiken. Daarbij is de kwaliteit erg goed te noemen (verschilt per merk en type). Nadeel de (vaak) hoge prijs.

Macro-objectiefen zijn te verkrijgen in 50mm 60mm 100mm 150mm en 180mm

Statief.

Een statief is bij deze vorm van fotograferen beslist noodzakelijk om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een bijkomend voordeel is dat langere belichtingstijden met het daarbij behorende kleinere diafragma (groot diafragmagetal (F-getal)) kunnen worden gebruikt om zo een grotere scherptediepte te krijgen

Ringflitser

      ringflitser

Bij voorwerpen die zich zeer dicht voor de lens bevinden, werpt de lens zelf een schaduw over het te fotograferen object. Ingebouwde flitsers en opzetflitsers zijn daarom ook nagenoeg onbruikbaar. Een ringflitser die voor op de lens wordt geschroefd, is wel voor macrofotografie geschikt. Nadeel is dat het rondom schijnende licht schaduwen doet vervagen, waardoor diepte minder goed zichtbaar wordt. Er zijn ringflitsers verkrijgbaar waarvan de verdeling van het licht kan worden ingesteld, waardoor het licht natuurlijker overkomt.

draadontspanner

Het is bij macro belangrijk om trillingsvrij een foto te maken.
Ook handig bij lange sluitertijden ( bv nacht fotografie).

instelslede.

      instelslede

Omdat bij macrofotografie om mm gaat en precisie kan een instelslede uitkomst bieden.
Zo kan je heel nauwkeurig scherpstellen zowel naar links als naar rechts en naar voren en achteren

Hoekzoeker

      hoekzoeker

Vaak is een hoekzoeker een ideaal hulp middel bij macro en of close-up fotografie als je een spiegelreflexcamera heb
Ondanks dat je met liveview kan werken
Denk maar eens aan een paddenstoel laag bij de grond

Klemmen en een scherm

      klem      scherm

Een klem kan van pas komen als het buiten waait dan kan je met de klem het bloementje stil houden
Een Reflectiescherm is voor meerdere doeleindes in te zetten

compactcamera

Ook een compactcamera is een prima mogelijkheid, zoín camera beschikt vaak over een macrostand en er zijn daarmee al veel opties beschikbaar. Maar zoals altijd geldt bij het fotograferen, de beste camera is degene die je bij je hebt. Het gaat er om wat jij met de camera kunt doen. Laat je dus niet beperken door de camera, maar maak gebruik van de mogelijkheden die je beschikbaar hebt!
Wat bij al deze mogelijkheden geldt, is dat het instellen van de camera van cruciaal belang is voor het eindresultaat. Hoe doe je dat op zoín manier, dat je het gewenste resultaat krijgt?

En nu hoe verder

Hoe gaan we nu een mooie macrofoto maken nu we dit allemaal weten

handtek_1_zwart (487K)